Neobyčajné ženy na kandidátke OĽaNO chcú pomáhať ľuďom v núdzi

07.03.2012 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR) - Tri z neobyčajných žien na kandidátke hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré sa vo svojej doterajšej práci zameriavali a zameriavajú na pomoc ľuďom v núdzi, chcú v prípade volebného úspechu presadiť legislatívne zmeny, na ktoré politici doteraz nemali vôľu, chuť a ani čas.

Zakladateľka a dlhoročná riaditeľka organizácie Pomoc obetiam násilia Janka Šípošová tvrdí, že obete trestných činov v porovnaní s páchateľmi stále ťahajú za kratší koniec. "Slovenské trestné právo pojem obeť ani nepozná a v tejto oblasti potrebujeme viacero zákonných zmien," apeluje Šípošová. Podľa jej slov naša legislatíva nevytvára podmienky na prevenciu domáceho násilia a neposkytuje účinnú ochranu a pomoc takýmto obetiam.

Kandidátka na poslankyňu je zároveň presvedčená, že pri hromadných katastrofách nastáva na Slovensku "štátna" panika a zmätok. "Potrebujeme moderný systém krízového manažmentu, pomoci, ochrany a odškodňovania obetí," zdôrazňuje Šípošová.

Právnička a aktivistka proti mobbingu na pracovisku Mária Ritomská z vlastných pracovných skúseností vie, že v posledných rokoch sa výrazne narušili pracovnoprávne vzťahy. "Sústavne dochádza k zastrašovaniu zamestnancov zo strany zamestnávateľov a k zneužívaniu moci. Preto chcem bojovať za každého zamestnanca, za spravodlivé vzťahy na pracoviskách, chcem rozprúdiť antimobbingovú kampaň a tvorbu nových zákonov," avizuje.

Mediátorka a spotrebiteľská ombudsmanka Helena Mezenská chce prispieť k zvyšovaniu vymožiteľnosti práva, spájajúc to s rozvojom mediácie a mimosúdneho zmierovacieho konania. Mnoho deklarovaných práv podľa nej "žije len na papieri", v reálnom živote nie sú vymožiteľné. Okrem toho chce podporovať rozvojové programy pre mimovládny sektor, pre ženy a rodiny a rozvoj turizmu.
 

Vyberte región